Amikor az újságírók szivárogtatnak – avagy megint egy anonimizációs probléma

Az újságírók (legalábbis ezt tanították, talán még ma is tanítják) alapvetően igyekeznek megvédeni a forrásaikat, amennyire ez a mai világban lehetséges. Vannak azonban olyan esetek, amikor – ha nem is akarattal, de maga az újságíró a nem szándékos információszivárogtatás forrása. 

Ilyen példa volt korábban, amikor a 24.hu egy kiszivárogtatott dokumentum rosszul sikerült anonimizációjával leplezte le a saját forrását és most is felmerült, hogy egy újság tévedése miatt egy védettségi igazolást sikerült úgy megjeleníteni, hogy olvashatók maradtak a beoltott személy adatai.

Szerencsére most nem erről van szó.

propeller-covid-an.png

A Propelleren megjelenő cikkel kapcsolatban éppen kezdtem volna én is leszedni a keresztvizet az elkövetőről, de rájöttem, hogy a Propeller csak azért sáros az ügyben, mert nem ellenőrizték a máshonnan átvett képet. Kérdés persze, hogy kellett volna-e ellenőrizniük? Szerintem igen, de kíváncsi lennék újságírói véleményre.

covid-fehervar2.png

A kártyakép a szekesfehervar.hu oldalon jelent meg március 12-én reggel,  és a Propeller egy másik tartalomhoz átvette ezt a képet, tehát az anonimizációs melléfogás a Székesfehérvár Városportál érdeme.

covid-screenshot.png

Mivel a QR kód nem került megfelelően kitakarásra, így a jobb olvasókkal olvasható maradt, és megjeleníti azt az URL-t, amelyen ellenőrizhető a kártya, és természetesen a nagyon védett személy személyes adatai is megjelennek az oldalon. 

covid-google2.png

Azóta azért érdekes helyeken is megjelent még ugyanez a kép, látható, hogy orosz kamuportálok tartalmaiban is fel-felbukkan. Ezekről az oldalakról aztán csupa olyan helyekre juthat el az ember, ahol mocskos módon meg is gazdagodhat :) - de lennék en és Győri ember!!!

covid-orosz_1.png

Szóval ne tessenek QR kódokat megfelelő kitakarás nélkül megosztani.

A QR kód igencsak ellenálló (hibatűrő), azaz jelen esetben is hiába tettek bele két kis környi kitakarást, attól a kód a jobb olvasókkal még olvasható maradt.