Vége a Kaspersky-nek Magyarországon

rip-kaspersky.jpg

Hát megtörtént.

Alig 2 hónapja az EU parlament határozatban mondta ki, hogy a Kaspersky vírusvédelmi és végpontbiztonsági megoldása(i) szerinte potenciálisan veszélyesnek – pontosabban arról hozott határozatot, hogy az EU intézmények nézzék át az infrastruktúrájukat és távolítsák el a rosszindulatú, veszélyes alkalmazásokat, mint pl. a Kaspersy Lab („such as Kaspersky Lab”).

Tegnap (08.13) csendben megjelent egy magyar kormányhatározat, amely a Kormány irányítása és felügyelete alá tartozó szervek és vállalkozások esetében már a Kaspersy megoldások kiszűrését és elhárítását írja elő.

kaspi-eos.png

 

Nem akarok belemenni abba, hogy mi állhat az Amerikából elindult, és a Kaspersky-t bedaráló döntések hátterében (egyesek tényleg orosz kémeket és az FSZB-t látják a termékben, mások a Kaspersy piaci részesedésének megszerzését említik), de annyi bizonyos, hogy ezzel Magyarországon (is) vége a Kaspersky-nek. Lehet, hogy otthoni vagy kisvállalati verziókban még egy ideig meg-megjelenik, de vállalati és kormányzati szinten innentől kezdve a Kaspersky használata tilos.

Ami valakinek keserű, az másnak bizony édes: alig várom, hogy elinduljanak a pl. „Cseréld a Kaspersky-t Minden Ellen Védő Sárga Vírusgyilkosra” reklámkampányok.

Nyugodj békében Kaspersky!