Hundub konteók – avagy ki állhat a „szittya Facebook” mögött?

hundub-conteo-kiberblog.png

Nagyot megy év végén a meglehetősen furcsa háttérrel és felkészültséggel rendelkező Hundub. Az év utolsó napján szeretnék pár „népszerű” elméletet megosztani az olvasókkal arról, hogy vajon ki állhat a Hundub mögött, és mi lehet az oldal „igazi” célja.

December 28-án kapott nagyobb fényt az oldal (a december 6-os induláshoz képest), amikor például a 24.hu oldalon megjelent egy fizetős reklámcikk az oldal indulásával kapcsolatban.

A 24.hu azóta már szerintem ezt megbánta, mivel ugyan a pénznek nincs szaga, de azért csak írtak róla immáron pénz nélkül is, és nem túl sók jót, például itt .

Az oldallal a Kiberblog is foglalkozott, illetve ajánlom még Szögi kiváló összefoglalóját az oldalon tapasztaltakkal kapcsolatban, illetve Szele Tamás zseniális gyűjtését, amely bemutatja, hogy milyen kiváló tartalmak érhetők el az oldalon jelenleg.

Nade ki vagy mi állhat az oldal mögött?

Eléggé sokan és sokat foglalkoznak az oldallal, így összegyűjtöttem néhány elhangzott elméletet, amelyek természetesen minden alapot nélkülöznek és a konteó kategóriába tartoznak.

#1 – Orbán Viktor (személyesen)

orban_karacsonyfa.jpg

Hadházy Ákos fantáziája szabadult el, amikor azt fejtegeti, hogy az Orbán piszkos pénzéből (talán a Beliz-be bejegyzett offshore tulajdonos miatt véli így) finanszírozott oldal célja, hogy Orbán (orosz mintára) betiltsa a Facebookot és annak helyét a Hundub fogja átvenni. 

A magam részéről ezt nem hiszem.

A Hundub oldal állapota (átláthatatlanság, biztonsági problémák, zavaros működés, stb) szerintem ezt lehetetlenné teszi.

Az már inkább elképzelhető, hogy ez a FIDESZ-től és a Kormánytól "független" alfa teszt, pontosabban egy „igényfelmérés”, amely ha sikeresnek bizonyul, akkor lehetővé teszi, hogy egy korrupciómentes, tiszta, átlátható és főleg költséghatékony tender szülessen, amelynek nyertese lefejlesztheti az igazi szittya-turul Facebookot.

Ebben az esetben bár a Kormánynak gyakorlati oldalról nincs köze az oldalhoz, de az oldallal kapcsolatos tapasztalatokat és a teszt eredményét igen is felhasználhatja, hogy a számára kedvezőtlen közösségi média trendet megfordítsa.

A Beliz-be bejegyzett Hundub tulajdonos cég a fekete ló ebben a konteóban, hiszen tényleg nem tudjuk, hogy ki áll mögötte, és igen, akár lehet esély arra, hogy azon a szálon az oldal kötődhet a NER világához is, de ezt a halandók legfeljebb csak rémálmodhatják.  

#2 Putyin (ki más?) ÉS Orbán Viktor

orban-putyin.jpg

A nagy medvével kapcsolatban megszokott, hogy szereti exportálni a politikai termékeit. Főleg oda, ahol erre igény is van. Ha meg nincs igény, majd megteremtik.

Ugye mindenki tudja, hogy Putyin betiltotta a Facebookot, és a saját fejlesztésű VK.com oldalt kell használniuk az oroszoknak.

Alighanem Hadházy is erre célzott, hiszen az orosz kormány irányítja a VK-t, így teljes ellenőrzést tud gyakorolni az állampolgárok közösségi média fogyasztására, és a különféle orosz rendvédelmi szervek is hozzáférnek a felhasználók adataihoz és tartalmaihoz.

Természetesen Orbán Viktor is ezt akarja, ezért egy saját VK.com-ot szeretne létrehozni (innentől már kapcsolódunk az előzőhöz). Putyin megsúgta és átadta tudást, hogyan kell ezt csinálni, és most ennek a folyamatnak az elején tartunk.

Szerintem ez  egészében dőreség, de lehetnek apró valóságtartalmai. (Bölcs mondás, hogy nem lehet olyan szar regényt írni, amelyben legalább 1-2 jó sor nem található)

A VK valóban az első számú közösségi média oldal Oroszországban és a régióban. A Facebook soha nem tudta „meghódítani” az orosz piacot, a 2006-ban indult VK.com oldalnak 2017-ben már 400 millió regisztrált felhasználója volt, amelyből kb. 100 millió volt aktív, ehhez képest a Facebook ma sincsen sehol. És már nem is lesz.

A VK.com-ot használták a „forradalmárok” 2011-ben és 2012-ben kommunikációs csatornának, amikor tüntetések voltak a választások vélt/valós elcsalása miatt.

Az oldal alapítóját, Pavel Durovot 2014-ben kitették a vezérigazgatói tisztségéből, és két Putyin-közeli oligarcha tulajdonába került az oldal.

Durov azt állította, hogy az FSZB nyomást gyakorolt rá, hogy a VK adja át az ukrajnai incidens miatt tiltakozó VK-felhasználók adatait, amit ő nem tett meg, később pedig meglehetősen furcsa körülmények között menesztették a vezérigazgatói tisztségből.

Szóval annyi alighanem igaz a feltételezésből, hogy a VK jelenleg már Putyin köreihez tartozik és innen nem túl merész feltételezés, hogy az orosz kormánynak lehet hozzáférése a felhasználói adatokhoz és tartalmakhoz.

Azonban a Hundub indulásához és működéséhez Putyinnak semmi köze nincs, legfeljebb ötletgazdaként szolgálhatott.

Oroszországaban december 30-án elfogadásra került egy olyan törvénycsomag, amely alapján a nagy nemzetközi közösségi média oldalak büntetésre, illetve akár kitiltásra kerülhetnek.

A törvénycsomag az utóbbi időben a közösségi felületeken korlátozásokba ütköző orosz állami hátterű médiacsatornákat ért sérelmeket igyekszik megtorolni – ilyen sérelmekkel a magyar állami propagandagépezet is bőséggel rendelkezik. A hatályba lépő új törvény felhatalmazást ad az orosz hatóságoknak arra, hogy korlátozzák a hozzáférést azokhoz a honlapokhoz, amelyek „diszkriminálják” az orosz sajtó egyes elemeit, illetve büntetésekkel sújthassák őket, ha egy internetes oldal nem távolít el a felületéről az orosz állam által betiltott tartalmakat, márpedig ilyenre a YouTube és a Facebook esetében volt példa.

Ez a törvénycsomag a hivatalos indoklás szerint Oroszország „internetes szuverenitását” szolgálja, de kritikusok szerint Moszkva Peking példáját követve akarja megrendszabályozni a közösségi médiát.

Na, hát ez ismerős, nem kell Moszkváig menni, hogy akaratot és törekvést lássunk valami hasonló összehozására.

Péterfalvi Attila NAIH-elnök még augusztusban tett javaslatot arra, hogy „alkossanak jogszabályt a közösségi médiáról, amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóság felülbírálhassa ennek jogosságát”.

Nyilván ennek semmi köze nem volt ahhoz, hogy a Facebook egy csomó kormányzati-érintettségű vagy csatlós-posztot és profilt távolított el korábban, mindenféle mondvacsinált indokkal (rasszizmus, fakenews, egyéb közösségi média szabályok megszegése, stb).

Az is csak lázálmas fantazmagória, hogy a kormány állytólag bosszúból 1.2 milliárd forintos büntetést szabatott ki a GVH-val a Facebookra decemberben, mivel „a Facebook Ireland Ltd. jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és súgóközpontjában. A fogyasztóknak ugyan valóban nem kellett díjat fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért, de felhasználói aktivitásukkal és adataikkal üzleti hasznot hajtottak a vállalkozásnak és így fizettek a szolgáltatásért

Azonban ezek figyelembevételével nem tűnik teljesen légbőlkapottnak, hogy a kormány szeretne egy saját kézben tartott közösségi média felületet létrehozni, ahol csak a saját céljainak és elvárásainak kell megfelelnie.

A Facebook és a többi nemzetközi mamut megrendszabályozása rettenetesen hosszú, bonyolult és költséges folyamat, sokkal olcsóbb egy saját felületet kifejleszteni, majd szankciókkal vagy más módokon oda átterelni a felhasználókat. A példa adott, az akartat adott, már csak eszköz kell hozzá.

Hogy ez az eszköz a Hundub lesz-e, azt nem tudom – de nem hiszem. Ahogy az előzőekben írtam, próbának mindenképpen kiváló jelenség, sokat profitálhatnak a tapasztalatokból és az eredményekből.

#3 Médiahekk

Felmerült, hogy a Hundub nem más, mint egy elszabadult médiahekk. Sőt, talán a Kétfarkúék állnak mögötte.

ketfarku.png

Ezt aztán én végképp nem hiszem.

A Hundub még viccnek is rossz, a Kétfarkúeknak pedig van humora.

Az, hogy megtrollkodják a nemzeti radikálisokat és a különféle tardokat (maszkellenesek, kovid-tagadók, laposföldesek, illuminátusok, boszorkányok, stb.) nem áll messze tőlük, de nem felelőtlenek, hogy közel negyvenezer (!!!!) regisztrált felhasználó adataival szórakozzanak.

Ez teljesen elképzelhetetlen, és nem csak a Kétfarkúék esetében, de bármely más normális, felelősségteljes ember számára is.

#4 hazai titkosszolgálatok (AH/NBSZ)

ah.jpg

Azt mindenki tudja aki konteós (és/vagy prepper) fórumokat és oldalakat látogat, hogy a hazai polgári titkosszolgálatok egyetlen célja, hogy megfigyeljék és lehallgassák a magyar állampolgárokat. Ezért léteznek.

Felmerül tehát, hogy egy hatalmas titkosszolgálati játszma résztvevői vagyunk, amely célja, hogy egyetlen felületre terelje (első sorban) a nemzeti radikálisokat, illetve (másodsorban) a többi állampolgárt.

Mivel egy hazai Kft. a működtető és a tulajdonos, így a hazai titkosszolgálatok mindenféle probléma nélkül hozzájutnak a felhasználói adatokhoz (ezzel bővítve például a Kubatov-listát, illetve a vakcina regisztrációs oldalon begyűjtött adatokat), illetve hozzáférésük lesz a feltöltött és megosztott tartalmakhoz, így például a nemzeti radikálisok titkos irányítását is megszerezve majd szervezett utcai zavargásokat szíthatnak, ha esetleg a FIDESZ elveszíti a választást 2022-ben.

Bevallom, nekem ez tetszik talán a legjobban. De...

Sajnos azonban a nemzeti radikálisok a hazai titkosszolgálatok nélkül is zavarogni fognak, ha valami csoda folytán a FIDESZ elveszítené a választásokat, ahhoz nem kell egy ilyen oldalt gründolni, elegendő meghirdetni a Békemenetet, hogy a Gyurcsányék buzit akarnak csinálni mindenkiből, és aki nem lesz önként buzi, azt majd a migráncsok erőszakolják buzira.

A hazai titkosszolgálatoknak van épp elég dolguk és bajuk a Hundub nélkül is, azonban bármennyire is elborult elméletnek tűnik a konteó, hasznot mindenképp jelenthet az oldal a különféle szakszerveknek.

Az nem ördögtől elrugaszkodott gondolat, hogy a rendvédelem sokkal egyszerűbben működik együtt egy hazai Kft-vel, mint például a Facebookal. Az sem teljesen légből kapott, hogy ha a legtöbb turulista szittya mélymagyar egy felületen tömörül, sokkal egyszerűbb a rendvédelemnek rajtuk tartania a szemét.

Kérdés, hogy egyáltalán kell-e? Hát hogyne kellene.

Emlékezhetünk, hogy bizony orosz barátaink támogatásával is működtek ilyen hungarista, neonáci, nemzeti radikális, stb. szerveződések, aztán rendőrhalál lett a vége.

De ezért nem fognak egy ilyen oldalt létre hozatni. Ha már van, hát használni fogják, be is fognak épülni, sőt akár még nyomást is gyakorolhatnak, hogy adatokhoz hozzájussanak – azonban balgaság azt gondolni, hogy ilyen oldal létrehozására pazarolnák a szűkös erőforrásokat.

Ha azonban mégis így lenne, kérem, hogy a terv kitalálója fogadja mélységes csodálatomat!

#5 Orosz propagandagépezet (Putyin-alkonteó)

orosz_propaganda.jpg

Korábban is volt már rá példa, hogy hazánk az orosz dezinformációs kampány célpontjává vált.

Már 2017-ben is megírta az Index, hogy közel 100 oldal tolta itthon az orosz propagandát, főleg migrációs témában, magyar sorskérdésekben, oroszbarát posztokban, szélsőjobbos nemzetiskedő tartalmakban, stb. Ebbe tökéletesen beleillik a Hundub is, hiszen csaknem kizárólag ilyen tartalmak jelennek meg az oldalon.

Teljesen egyértelmű tehát, hogy az orosz propagandagépezet áll az oldal mögött, akik a Facebook cenzúráját megkerülve fröcskölik mérgüket a szemünkbe az oldalon. Minek szenvedni azzal, hogy kisebb és kevésbé népszerű oldalakkal támadjanak le bennünket, amikor egybe megkaphatunk minden jóságot a kollaboráns Hundub oldalon?

Kihasználják, hogy nem szeretjük a cenzúrát (a magyar nem tűri, hogy megmondjak neki, mit tegyen vagy ne tegyen!), így beígérve egy szabad és cenzúramentes és főleg magyar közösségi médiát, simán átszívnak bennünket a nagy medve ölelő karjába! Nemzeti selyempapírba csomagolt cukorkákkal etetnek bennünket, nyeregtársak!

Nem rossz, nem rossz!

Tulajdonképpen elég nehéz ezt a konteót megcáfolni, révén, hogy tényleg masszív dezinformációs hálózat működött itthon, és a magyar nép meglehetősen fogékony a jól tálalt álhírekre.

A Beliz-ben bejegyzett offshore cég sem segít megcáfolni a konteót, ahogyan a NER, úgy akár az FSZB, vagy más orosz szervezet is állhat mögötte.

Talán azt lehet a konteó ellen felhozni, hogy a dezinformáció célja az információk széleskörű terjesztése, és egy már indulásakor 8chan-á vált oldalon csak egy bizonyos réteg fordul meg (akik jó része valóban a legfogékonyabb az ilyen dezinformációra, viszont már eleve nem kell őket meggyőzni arról, hogy Amerika rossz, a zsidók rosszak, a migráncsoktól csak Orbán Viktor és Putyin véd meg, stb.), és egy eleve negatívra értékelt, 8chan-szerű helyről nehezebben áramolhatnak át ezek az információk hitelesként más, frekventáltabb oldalakra.

De érzem én is, hogy ez erősen inog! Maradjunk annyiban, hogy ez tipikusan olyan történet, amiről csak az idő tudja majd megmondani, mennyire konteó.

#6 Az oldal az aminek látszik

Amatőr kísérlet egy „szabad” és „cenzúramentes” közösségi oldal létrehozására.

A platform megalapítója a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: az igazi lökést az indulásukhoz tavaly az adta, amikor mindenféle indoklás nélkül sok ezer magyar felhasználót töröltek le a Facebookról, amelyről később kiderült, hogy legtöbb esetben csak a véletlen műve volt, viszont ezért még bocsánatot sem kértek.

Bármennyire is tetszetős a pár korábban felvázolt konteó, szerintem a legvalószínűbb szkenárió, hogy néhány megihletett személy csinált valamit (feltételezem, tényleg a jószándék vezette őket), amire aztán rárepültek a szittyák és az eredmény egy 4- vagy 8chan-féle hulladékhalmaz lett.

Akarva akaratlanul is hasznot húzhat belőlük a kormány és akár a rendvédelem is, azonban semmilyen hasznot nem realizálhat belőlük a normális közösségi médiára vágyó felhasználó.

Már negyvenezren regisztráltak az oldalra. Több probléma is van a biztonsággal, a működés átláthatóságával és úgy egyáltalán a bizalommal kapcsolatban, és csak remélni tudom, hogy a hatóságok leállítják az oldalt, mielőtt komolyabb baj lesz belőle, és mondjuk kikerülnek a felhasználói adatok, vagy egyéb katasztrófa történik.

Ha kísérletnek fogjuk fel, a kísérlet szerintem sikeresnek mondható abból a szempontból, hogy  a regisztrált felhasználók számából látszik, hogy egy jól felépített, biztonságos és megbízható hazai közösségi média oldalnak lehetne akkora tömegbázisa, amely miatt érdemes megcsinálni és fenntartani, de akkor sem a Hundub az, amelynek ezt a szerepet be kellene töltenie.

(Az megint egy másik kérdés, hogy a kezdeti lelkesedés meddig tartana ki, és a regisztrált felhasználók egyáltalán aktívak lennének-e, vagy csak regisztráltak és nem igazán használják majd az oldalt. Kormányzati segítséggel alighanem működőképes koncepciót lehetne összehozni (és persze biztosan olcsó is lenne), és egy helyre lehetne terelni a szimpatizánsokat. A Facebook maradna libsi fertő, míg a nemzeti közösségi média meg a kormánypárti pokol. Win-Win.)

A véleményem szerint a Hundub jelenleg egy amatőr, nem kellően átgondolt és nem gondosan megvalósított kezdeményezés, amely szerintem súlyosan veszélyeztetheti a felhasználók személyes adatait és a feltöltött tartalmakat (még akkor is, ha semmiféle ellenőrzés nincs bevezetve, akár teljesen kamu, nem létező email címmel is lehet regisztrálni jelenleg). Az offshore háttér szerintem kifejezetten taszító ilyen esetben, de hát vannak ott más bajok is bőven.

És Ti mit gondoltok? Van esetleg más ötletetek, vagy hallottatok egyéb konteót? Ha igen, kérlek ne habozzatok kommentben megírni! Más dolgotok úgy sincs ma, köszönhetően a nyomorult kovidnak :(

 

A poszt zárásaként megköszönöm egész éves lelkes olvasásotokat, és mindenkinek kívánok békésebb, barátibb, szeretetteljesebb, vírusmentesebb Új Esztendőt!

Címkék: jff