Választás hekkelése tollal?

vote_1563949b.jpg

Évek óta megy a paráztatás, hogy az aljas kormány/ellenzék milyen rafinált módon, a tollakkal manipulálva csalja el a választást. Sokszor előkerült már a kiradírozható, a 12 óra múlva eltűnő és a hőre eltűnő tinta legendája.

Ez persze nem hazai találmány, szerintem nincs olyan választás a világban (beleértve a szépségkirálynő választásokat is), ahol valamelyik fél ne dobná be a tollakkal történő manipulálás - mint a választás elvesztését okozó trükköt.

Az Urban Legends méltán híres álhír és hoax vadász oldal is foglalkozott a témával 2014-ben, olyan ma már hihetetlennek tűnő idézetekkel, min pl.

A libisik és a komcsik mindenre képesek. :-( Bemegy a néni a fülkébe, behúzza azikszet a Fideszhez a tollal, mely hő hatására láthatatlanná válik, erre rögtön 5 %-ig szdsz-re, 38%-ig mszp-re javítják :-(

Az Urban Legends végül is azt mondja, hogy: „A módszer számomra nem tűnik túl hatékonynak, mert a próbálkozásnak – még a legjobb targetálás mellett is – áldozatul eshetnek a csalók pártjának támogatói is” – ami a 12 óra múlva eltűnő tinta esetén teljesen jogos felvetés, azonban mi van azzal a megoldással, amikor a tinta csak hő hatására tűnik el? Ilyen esetben a targetálással kapcsolatban felvetett észérv megdőlni látszik.

De van-e tényleg olyan tinta, amely hő hatására eltűnik?

Igen van.

Többféle színben és kivitelben lehet hozzájutni ilyesmihez, bár a legtöbb esetben a hazai webshopokban kapható ilyen eszközök (pl: ez) nem feltétlenül alkalmasak egy választás meghekkelésére, azonban rengeteg jó minőségű ilyen eszköz kapható külföldi „szakboltokban”.

A másik kérdés, hogy egyáltalán használnak-e ilyen tollakat itthon arra, hogy manipuláljanak különféle hivatalos dokumentumokat?

 Igen, erre elég gyorsan találhatunk példákat: 

És akkor ideje megnézni, hogyan is néz ki a hőre eltűnő tintával államilag tuningolt toll használata egy kazah választáson.

Érdemes megfigyelni a videó végén a választási bizottságos hölgyek arcát – persze az is lehet, hogy ez csak kamu, és csak oszkárra esélyes alakítást tolnak.

Természetesen nem gondolom, hogy a hétvégi önkormányzati választáson bármely fél ilyen trükkökre vetemedne.

A választás tisztaságára komoly felkészültségű bizottság ügyel minden helyszínen, de mint fizetett paranoiás azért egyetértek a népszerű kazah digitális költő, Baruzsan „INT19H” Baszjetov örökbecsű kétsorosával:

 „A kazah választás minket arra oktat:

Bízz a Bizottságban - de vigyél magaddal tollat!”