Kálmán Olga under attack! – A kalmanolga.hu-t támadják a hekkerek!

olgi1.png

Bréking!

Elindult Kálmán Olga blogja, amely aztán az elindulás után nem sokkal meg is állt – a szolgálati közleményben Kálmán Olga nem zárja ki a hekkertámadás lehetőségét, és csókoltatja a hekkereket.

Van egy viszonylag új filozófiai irányzat, amely az evidencializmus névre hallgat, annyira új, hogy egyáltalán nem hivatalos, sőt, igazából csak egyetlen őőőő...pamflet-gyanús :) tanulmány foglalkozik vele, amelyet Viola Zoltán követett el.

Az evidencializmus elnevezés Bihari Péter (alias Peter Sanawad) írótól ered, és a „józan parasztész” értékét hirdeti. Természetesen az evidens, evidencia szavakból származik, tehát az evidencialista olyan személy, aki az alapigazságokat külön bizonyító tételek nélkül is elfogadja.

Az irányzat természetes előfutárként tartja számon William of Ockham 14. századi szerzetest, akiről később szellemi-higéniás eszközt neveztek el, Okham borotvája néven. Okham mondotta volt, hogy „Pluralitas non est ponenda sine neccesitate” – azaz a „többletet nem kell bevezetni szükségtelenül”.

Mivel azonban ez kevésbé jól hangzó bölcselet, az idők teltével a mondás a „Borotvával hasítsuk ketté a szükségtelen hipotéziseket!” alakra morfolódott és ebben a formában vonult be a köztudatba. Az Okham borotvája-elv tehát kimondja, hogy ha egy eseményhez két, vagy több magyarázat is tartozik, a legegyszerűbb magyarázat lesz a helyes.

Ez a kis felvezetés csak azért volt szükséges, mivel a kalmanolga.hu túlterhelése és leállása mögött legalább két ok is állhat, tehát legalább két magyarázata is van a jelenségnek:

  1. A szervert hekkerek támadták meg, és DOS/DDoS támadással túlterhelve ellehetetlenítették Kálmán Olga fényes visszatérését a köztudatba.
  2. Az oldalt hostoló cég nem készült fel ekkora érdeklődésre, és a szerver egyszerűen csak túlterhelődött.

olgi2.png

Kálmán Olga szerint a szakemberek nem zárják ki a szándékosságot. Ez persze lehetséges, de a magam részéről (mint evidencialista) azt mondanám, az Okham-borotvája elv kevesebbet tévedett a 14. század óta, mint a „szakemberek”, így szerintem a második pont lehet az igaz.

 

(A szakemberek nem zárják ki a szándékosságot, hogy a jelenlegi aszályért a hekkerek a felelősek.)