OSINT browser bővítmények

Két egyszerű böngésző kiegészítést szeretnék bemutatni, amelyek nem igényelnek különösebb varázslatot, mégis elég hasznos és kényelmes OSINT keresési funkciókkal ruházzák fel a Chrome és Firefox böngészőket.

Mindkét bővítmény kiválóan alkalmas, hogy a különféle kereséseket egyszerűsítsük, ne kelljen kimásolni a keresendő neveket, hasheket, IP-, vagy URL címeket, stb.

Sputnik

Kifejezeten IT-soknak, incidens kezelőknek készült roppant hasznos kis alkalmazás, amely elérhető a GitHub-on, így akár saját menüket, keresőket is építhetünk bele.

A Sputnik roppant egyszerűen működik, bármilyen megjelenő szöveg kijelölése után a jobb egérgombbal feljön a Sputnik menüje, ahol kiválaszthatjuk, hogy a kijelölt szöveget milyen OSINT forrásban akarjuk kerestetni.

osint-sputnik.png

A Sputnik tartalmazza a legtöbb ingyenesen használható threat intell és kereső forrást, kereshetünk IP-t, hash-t, URL vagy domain címet, stb. Ilyen források lehetnek különféle ingyenesen használható malware sandboxok (pl. Hybrid Analysis), VirusTotal, ThreatMiner, stb, de tartalmazza a legtöbb reputációs szolgáltatást is, pl. URLVoid, IPVoid, stb.

osint-sputnik2.png

A Sputnik telepíthető a böngészők app store-jából, de letölthető a GitHubról is, és természetesen akár hozzá is lehet adni különféle keresőket és szolgáltatásokat.

A Sputnik elérhetősége:

OSINT Browser Extension

A második kis segédalkalmazás is hasonló elven működik. Context menüként beépül a böngészőbe, és a kijelölt szövegeket lehet különféle OSINT forrásokban ellenőrizni és keresni.

osint-browser.png

Ilyen források lehetnek email és telefonszám keresők, domain és IP keresők, stb, de lehetőség van a Google, Bing és nagyobb keresőmotorokba speciális kereséseket küldeni a plugin segítségével.

OSINT Browser Extension elérhetősége:

Nyilván nem ezek a kis alkalmazások fogják megváltani a világot, de igen kényelmessé teszik a kereséseket, és használatukkal elkerülhető a folyamatos copy/paste ciklus.