OMG! Hamis NAIH hatósági ellenőrzések!

naih-wtf.png

Ennél bajuszhuzógatósabb, kibermacsósabb dolgot még nem láttam. A kivitelezés nem tökéletes, de az ötlet maga egészen zseniális!

A NAIH pár napja adott ki egy figyelmeztetést, miszerint ismeretlen elkövetők a NAIH nevében hatósági ellenőrzéssel riogatják a békés és GDPR-félő népséget.

A figyelmeztetés szerint az ismeretlenek NAIH fejléccel ellátott leveleket küldenek ki önkormányzatoknak és lakásszövetkezeteknek, amelyekben azt írják: az Európai Parlament és az Európai Tanács rendeletei alapján hatósági ellenőrzést tartanak egy későbbi időpontban és adatokat kérnek be.

Komolyan, ez a pofátlanság egészen elképesztő! A kivitelezés azonban nem tökéletes, a kamu megkeresések felismerhetők arról, hogy

  • a megkeresésben a „2004. évi CLX törvényre” (nem CXL??) is hivatkoznak,
  • a levelet Péterfalvi Attila helyett „Markovics Csaba” írja alá,
  • szerepel rajta egy „...Ibolya”, mint hivatalvezető,
  • valamint egy téglalap alakú bélyegző (a tényleges köralakú helyett), amelyben Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság HIVATAL (a Hatóság helyett) név szerepel.

A NAIH azt javasolja, hogy ha valaki a NAIH-tól megkeresést kap, forduljon a NAIH ügyfélszolgálatához és ellenőrizze le a megkeresés valódiságát.

(Vajon aki bejelenti, hogy egy ilyen megkeresésre személyes adatokat adott ki, azt az ügyfélszolgálatos tájékoztatás után ki is értesítik a bírságról?)

A NAIH közleménye itt olvasható.