GDPR Hasznos Holmik - Jogosultságok ellenőrzése

Szerintem a legfontosabb hozadéka a GDPR-nak, hogy át kell gondolnunk, a személyes adatokhoz (és más, bizalmas, számunkra fontos és értékes adatokhoz) pontosan ki férhet hozzá?

Nyilván jelen esetben a fájlrendszerben tárolt adatokra gondolok, aki már üzemeltetett Windows szerver környezetet, és állított már be könyvtár-jogosultságokat (különös tekintettel az öröklésekre), az már küszködött ezzel a problémával. Egy idő után igen átláthatatlanná válhat a történet, főleg, ha az örökléseket megtörve esetleg külön, egyedi jogosultságokat osztogatunk folderekhez és/vagy fájlokhoz.

Permission Reporter – jogosultságok vizsgálata, elemzése

Egy nagyon kellemes kis cuccról van szó, tökéletesen alkalmas arra, hogy a fájlszervereken olyan vizsgálatokat végezzünk, amelyek megmutatják, milyen folderekhez kinek és milyen jogosultsága van, illetve olyan anomáliákat keressünk, amelyeknek nem kellene úgy lennie a jogosultságkiosztásban.

ntfs-permissions-analyzer.png

Nem csak auditra alkalmas, folyamatos üzemben akár napi riportot kaphatunk arról, mijen jogosultságbéli változások történtek a fájlszerveren, ki kapott új hozzáférést és mihez, kinek változott esetleg jogosultsága.

Arra is remekül alkalmas, hogy automatikus riportokat kapjunk, akár arról is, hogy egy-egy fájlon milyen jogosultság-változás következett be.

Az alábbi videóban bemutatásre kerülnek a fontosabb funkciók, illetve az eszköz használatához is kaphattok kis segítséget.

Videó itt: https://www.youtube.com/watch?v=p0_luljnshU&t

Ha tetszik a kezdeményezés és a videó, kérlek, hogy iratkozz fel a csatornára :)