„Egyre többet látsz a titkos háborúból” - Snowden style!

Megérkezett az „Egy hacker élete” websorozat új epizódja!

A sorozatot fiatalok számára a NUPS CyberSec – azaz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen működő kiberbiztonsággal foglalkozó Kutatóműhely készíti abból a célból, hogy a fiatalok megismerhessék a kibertámadások és kiberaktivitások hátterét, módszereit – és következményeit.

Aki esetleg lemaradt volna a korábbi epizódokról, az a Hogyvoltban elolvashatja illetve természetesen meg is nézheti az epizódokat.

Az előző epizódnak ott lett vége egy ütős kliffbarnszal, hogy Samu a Nemzeti Kiberbiztonsági Hivatal főtisztjeként egyre többet lát a titkos háborúból.

Lelki válságot él át, hiszen a Hivatal már mindent és mindenkit megfigyel. Samunak ugyan nagyon tetszik a technológia, és hisz abban, hogy ez segíti a Hivatal munkáját, de azt is látja, hogy a főnökei – az Ezredessel az élen – nemigazán próbálnak határt szabni a megfigyeléseknek.

Samuban az évek alatt egyre gyűlnek a kétségek. Vajon minden állampolgár minden adatát be kell gyűjteni?! Bármilyen megfigyelést el lehet rendelni?

Nos nem akarom elspoilerezni az epizódot, de semmi váratlan nem fog történni. Sajnos az epizód nem nő fel a korábbiakhoz :(

Az előző rész lezárása brutálisan ütősre sikerült, tényleg ott a körömrágós kérdés, vajon Samu a lelkiismeretére hallgat, vagy pedig jó tisztként tovább szolgál. A jelen epizódban viszont semmi extra nincs: monoton dramaturgia mellett Samu akcióba lép.

Az akció meglehetősen klisés, a szivárogtatás módszere igen amatőrre sikerül, majd az egész menekülési akció is fáradt és letargikus. A végjátékban Samut utoléri az elkerülhetetlen – én pedig végig azon gondolkodtam, hogy ez az ötlettelen lezárás mennyire írható a dramaturg és mennyire az „elvárás – jogos bűnhődés számlájára.

Megmondom őszintén, kissé csalódott vagyok, ennél sokkal de sokkal többet kellett volna beletenni a részbe. Szomorú is vagyok, mert amilyen poénos és dinamikus volt a korábbi pár epizód, olyan halovány lett a végjáték. Kár.

De azért...

Nem szabad leírni a sorozatot, mert váratlanul méltóan újszerűt húzott az alkotógárda!!!! Megjelent egy alternatív epizód, azaz egy „mi lett volna ha” rész! Igen, ez frankó!

Emlékszünk, Samu barátunk merészet kockáztatott, amikor nem csak a szerelmét vallotta be Bettynek, de azt is elmondta, hogy ő törte fel az iskolai e-naplót, ezzel megmentve Bettyt a bukástól.

Betty az eredeti idővonalon természetesen értékelte Samu önfeláldozó tettét, ebben az alternatív részben azonban nem hogy nem értékeli, de egyenesen feljelenti Samut az osztályfőnöknél!

Innentől kezdve Samu korábbi világa megsemmisül, az alternatív idővonalon a kicsapást a gyorséttermi munka és az éjszakai hackelések követik. Samu nappal éttermezik, éjszaka  azonban az Anonymous hacktivista csoport ászaként korrupt politikust üldöz és vadászik le.

Természetesen a sorozat alkotói itt is odafigyeltek a következményekre – Samu az alternatív történetben is elnyeri méltó büntetését.

A börtöncellába lépve, a 150 kilós, agyonvarrt, pokolangyala-kinézetű (félmigráns) cellatárs rádörren Samura:

- Itten én vagyok a főtökös, csíra, a te neved meg ezentúl Betty!

 

Címkék: jff