Mit jelentenek az IP, IP65, IP67, IPX8 rövidítések?

Hogyan válassz titkosított adattárolót 2.

A fizikai ellenállóképességet jellemző fontosabb rövidítések

A „Hogyan válassz titkosított adattárolót?” sorozat első részében a biztonsági minősítéseket néztük meg kicsit alaposabban. A sorozat második részében pedig a fizikai ellenállóképességet jellemző rövidítéseket nézzük meg közelebbről. Szerencsére, a fizikai ellenállóképesség jelölésére egy jól dokumentált nemzetközi szabvány vonatkozik, elvileg sokkal egyszerűbb eligazodni rajta – bár mindig lehetnek kakuktojások.

Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés.

Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele.

Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód) (IEC 60529:1989)” nemzetközileg az IEC 60529:1989 szabvány (és pl. 2013-as frissítése) írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg.

Az első számjegy a szilárd anyagok (pl: por), a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik jelszám a szilárdságra vonatkozik (ez a legtöbb esetben nincs feltüntetve). A magasabb szám minden esetben magasabb védelmi szintet jelent, pl. IP65. A védettségi érték hiányát (nem adják meg) gyakran X betűvel jelzik, de kiegészítő betűk is lehetségesek.

IP65:

A „6” mutatja, hogy az eszköz teljesen zárt és védett a szilárd anyagok és szennyeződések ellen, míg az „5” jelszám arra vonatkozik, hogy az eszköz kisnyomású vízsugár ellen védett.

Egy IP67-es minősítésű eszköz teljesen védett a szilárd anyagok és szennyeződések ellen (az első „6”-os jelszám), míg a második „6”-os jelszám arra vonatkozik, hogy az eszköz kibírja a vízbe merítést (3m mélységig, 30 perc időtartamig) is.

IPX8:

Csak a vízállóság jelölésére használják és a szilárd anyagokkal szembeni ellenállási képesség ilyenkor nincs megadva („X”).

A „8” a vízállósági értéket mutatja, jelen esetben azt jelenti, hogy az eszköz kibírja folyamatos víz alatti tartózkodást 1m mélységig. Ha ez az eszköz egyébként teljesen porvédett is, akkor a teljes minősítése IP68.

 

IP65 tesztelő labor

Nem egészen hivatalos tesztelő labor :)

Professzionális IP65/IP67 tesztelés