NOBOT – adatszivárogtató biztonsági megoldás?  

 

Tök igaza van a HVG-nek, hogy megpróbál eszközöket ajánlani a felhasználóknak, csak azzal van a baj, hogy ezt úgy teszi, hogy nem hívja fel a figyelmüket arra, hogy az ajánlott alkalmazással kapcsolatban mire kellene figyelni: konkrétan adatszivárgást idézhetnek elő.

A NOBOT egyik funkciója – és amit a HVG is kiemelt, - hogy a fájlokat feltöltheti a Virus Total-ra és levizsgáltathatja a Virus Total ötven AV/AM motorjával.

Ha ugyanis a NoBot ilyet talál, akkor a VirusTotallal is ellenőrizteti azt, és kijelzi, hogy mit talált a meta víruskereső.

Az ezzel a baj, hogy a felhasználó önként átad fájlokat egy harmadik fél részére, aki a fájl és az adattartalom megismerésére nem jogosult.

Ezt hívják adatszivárgásnak.

Nyilván nem az okoz ebben gondot, ha a felhasználó futtatható állományokat ad a Virus Total-nak, hanem az, amikor dokumentumokat is ellenőriztet, amelyek lehet, hogy házon belül keletkeztek, lehet, hogy külső féltől érkeztek, lehet, hogy valamelyik partnertől érkezett – de szenzitív és az adatvagyon leltárba tartozó adatokat tartalmazhatnak.

A VirusTotal a fájlokat tárolja, feldolgozza, elemezi – és az információt - valamint akár a fájlt is - megosztja egyrészt a fizetős partnerekkel, másrészt pedig eladja/kiadja a vírusvédelmi cégeknek.  

Ehhez elegendő csak gyanúsnak vagy furcsának találni – amelyet simán okozhat néhány jóféle marketinges által tákolt makró, vagy akár csak egy VirusTotal motor túlérzékeny heurisztikája (és lássuk be, a Yandex neve különösen rosszul cseng itthon mostanában, és a Jiangmin vagy a Qihoo neve sem az a kifejezett garancia).  

Érdemes lenne a VirusTotal adatvédelmi tájékoztatását elolvasni - itt a személyes adatok vonatkozásában tekinti át a szolgáltató, hogy mire számítson a felhasználó.

Érdemes lenne a VirusTotal felhasználási feltételeit is átolvasni, ahol ilyen gyöngyszemeket lehet találni:

„When you upload or otherwise submit content, you give VirusTotal (and those we work with) a worldwide, royalty free, irrevocable and transferable licence to use, edit, host, store, reproduce, modify, create derivative works, communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content.” 

(Ki itt felöltsz, hagyj fel minden reménnyel)

Frész Ferenc Cyber Services-i evangelista (ez olyan biztonsági fórum, mint a Vidám Vasárnap, csak a tagjaik hekkerek és biztonsági szakértők) mantrája, miszerint: „Ha ingyenes a szolgáltatás, az áru Te magad vagy!” tökéletesen illik a Virus Total-ra is.

A biztonság a kockázat tudatos felvállalása (OMG!!!), viszont a NOTBOT és hasonló társaik nemigazán tájékoztatják a jóhiszemű felhasználót arról, mivel jár, vagy járhat a használatuk, így azok a kockázatok és mellékhatások tekintetében legfeljebb gyógyszerészükhöz fordulhatnának – már ha tudnának róla egyáltalán.