Kiad vagy nem kiad, ez itt a nagy kérdés

Titkosított USB adathordozóknál (is) elő szokott előkerülni a kérdés, hogy kell-e a „Biztonságos eltávolítást” (Eject / Kiad) kérni, mielőtt kihúzzuk a gépből a pendrive-ot vagy külső diszket.

Mert amikor csak úgy kitépjük, hát, néha szokott hibaüzenet jönni :) - sok ilyen eltávolítás után meg mindenféle fájlrendszer-hiba, esetleg a végén eltűnt adatok borzolják az idegrendszert.

Előtte - utána

Nade MIBŰ? Izé, MIÉRT?

Az ok a „write cache”-re vezethető vissza, azaz arra az írási módra, ahogyan az operációs rendszerek (pl. Windows) kezelik a külső, USB-alapú adathordozókat

Amikor valaki másol egy USB eszközre, és a „write cahche” funkció be van kapcsolva, nem az eszközre írja a fájlt vagy fájlokat, hanem a cahce „tárolóba”, és ebből a tárolóból íródnak ki majd a fájlok a külső USB eszközre. A „write cache” lényege, hogy a sok egyidejű írási művelet teljesítése optimalizáltabban történik a cache-ből az USB tárolóra, mint direkt módon egyből az USB tárolóra.

A sok írási művelet (pl. sok fájl, vagy nagyméretű állományok másolása) optikailag gyorsabbnak tűnik, hiszen a cache elérése sokkal gyorsabb, mint a tényleges tárolóé, ezért a másolási ablakban már az látszik, hogy befejeződött a másolás, holott az valójában csak a cache-be írást jelenti, a háttérben még zajlik a fájlok kiírása a cache-ből az USB tárolóba.

A „write cache” hátránya, hogy bár úgy látjuk, a másolás már befejeződött, holott esetleg a cache-ből még nem kerültek kiírásra az adatok az USB eszközre, így, ha ekkor kihúzzuk az USB adattárolót a gépből, adatok maradhatnak a cache-ben, amelyek már nem tudnak a háttérben kiíródni az USB eszközre. Ilyen esetekben 

  • az USB eszközön hiányos, sérült adathalmaz tárolódhat el (fele kíírva, fele a cache-ben maradt),
  • megsérülhet az USB eszköz fájlrendszerének integritása,
  • esetleg a hibás fájlrendszer miatt nem fogjuk tudni legközelebb megfelelően olvasni az eszközt és tartalmát.

A „Biztonságos eltávolítás” kényszeríti a rendszert, hogy az optimalizációt mellőzve mielőbb fejezze be a cache tartalom kiírását az USB adathordozóra – azaz fejezze be a másolást.  Ez gyakorlatilag a „flush cache” művelet kikényszerítése.

Mikor van szükség a „Biztonságos eltávolítás” vagy Kiad/Eject parancsra?

USB Mass Storage – az alapértelmezett USB csatolási rendszer (pendrive, külső diszk, stb.) esetén viszont szükséges a „Biztonságos eltávolítás”, ha a „write cache” be van kapcsolva.

Media Transfer Protocol – MTP-alapú csatlakozás esetén (pl. Android-eszközök fájlátvitel) nincs szükség a „Biztonságos eltávolítás” használatára, mert MTP esetén nincs write cache használat.

Picture Transfer Protocol – PTP-alapú csatlakozás esetén (pl. videókamerák, képi adatátvietel) szintén nincs szükség a „Biztonságos eltávolítás” használatára, mert PTP esetén sincs write cache használat.

Lassúbb de biztonságosabb?

Van lehetőség a „write cache” kikapcsolására, elegendő az Eszközkezelőben az adott USB tároló viselkedését átkapcsolni. A „Jobb teljesítmény” opció bekapcsolja, míg a „Gyors eltávolítás” kikapcsolja a „write cache” használatát.

writecache.PNG

A write cache bekapcsolva

És akkor most kell vagy nem kell a „Biztonságos eltávolítás”?

A „Gyors eltávolítás” esetén a Windows szerint sincs szükség a „biztonságos” módra, de nyilván nem fogom azt mondani, hogy tessék elfelejteni a használatát.

Inkább azt mondom, az adathordozóról készített mentés sokkal fontosabb.

 

Címkék: teszt